Veel mensen krijgen bij een advocaat vaak het beeld van een man/vrouw in een lang, zwart gewaad. Maar, wat is dat gewaad eigenlijk precies en waarom moeten ze dat aan?
Het ontstaan van de toga hebben wij voornamelijk te danken aan Napoleon. In zijn tijd heeft hij precies omschreven hoe rechters en advocaten zich dienden te kleden. Sindsdien is de zwarte toga, met witte bef, niet uit de rechtbank weg te denken.
De toga dient om onderscheid te voorkomen, in bijvoorbeeld rijkdom of afkomst. Het zwart van de toga staat symbool voor de afwijzing van ijdelheid. De witte kleur van de bef staat voor neutraliteit. Ook geeft de toga aan dat de persoon die hem draagt, een rol/taak vervult.
Binnen een rechtszaal zijn er verschillende partijen die de toga dragen. Zo dragen de rechters en advocaten een toga, maar ook de officier van justitie en de griffier. Deze toga’s zijn niet allemaal hetzelfde. Rechters en officiëren dragen een andere toga dan de advocaat. Deze toga heeft zijden banen en mouwomslagen en drie knoopjes op iedere schouder.
De toga’s dienen aan een aantal wettelijke eisen te voldoen. Deze zijn opgenomen in het Koninklijk Besluit van 22 december 1997 en luiden als volgt:
“De toga is een lange wijde mantel met een staande kraag ter hoogte van ongeveer 4 cm, welke kraag aan de voorzijde in het midden een opening heeft van 8 cm. De toga is geheel gemaakt van zwarte stof, neerhangende tot ongeveer 10 cm boven de grond, in het midden van de achterzijde onder de kraag, evenals zijwaarts aan de bovenkant van de wijde mouwen, geplooid ingenomen, met aan de onderkant der mouwen omslagen ter breedte van ongeveer 20 cm en aan de voorzijde in het midden van boven tot onder om de 5 cm voorzien van een niet glimmende kleine zwarte knoop, een en ander in overeenstemming met de bij dit Reglement gevoegde afbeeldingen.”
Zijn er juridische begrippen waar jij meer over wil weten? Laat het ons dan weten. Wij leggen het je graag uit.
Comments are closed