Afgelopen dinsdag heeft premier Mark Rutte bekend gemaakt dat alle evenementen tot 1 september van dit jaar worden verboden. Het gaat hierbij onder andere om festivals, concerten, maar ook betaald voetbal.

Wellicht heeft u eerder dit jaar al kaartjes gekocht voor een festival of een concert. De kans is groot dat u inmiddels een mail hebt ontvangen of deze week nog een mail ontvangt van de organisator van het evenement. Veel evenementen verwijzen je door naar de site van de regeling ‘Bewaar je ticket, geniet later’.

Verschillende brancheorganisaties in de evenementen branche hebben namelijk samen met het ministerie van OCW, het ministerie van Economische Zaken en de autoriteit Consument & Markt een regeling opgesteld die oplossingen biedt voor de situatie waarin wij nu verkeren.

Het gaat hierbij om de ticketregeling ‘Bewaar je ticket, geniet later’. Met deze regeling hopen bovengenoemde partijen dat bezoekers van evenementen later, wanneer dit weer mogelijk is, het evenement bezoeken, om zo de economische impact in de evenementen branche samen op te vangen.

Wat is er opgenomen in de regeling?

Voor evenementen die worden verplaatst binnen dertien maanden na de oorspronkelijke datum kun je het door jou gekochte ticket gebruiken. Deze blijft geldig voor de nieuwe datum. Kan je niet op de nieuwe datum? Dan krijg je het aankoopbedrag in de vorm van een voucher terug. Je ontvangt van de organisatie een voucher die ten minste twaalf maanden geldig is. Je krijgt ook een voucher als het evenement wordt afgelast.

Wat nou als je de voucher niet wenst te gebruiken? Je hebt dan het recht om het door jou betaalde aankoopbedrag terug te vragen. Wanneer je het geld ontvangt hangt af van het evenement. Bij een verplaatst evenement vindt terugbetaling plaats één maand na de nieuwe datum van het evenement. Bij een afgelast evenement vindt terugbetaling plaats drie maanden na de oorspronkelijke datum plaats.

Ben je gebonden aan deze regeling? In beginsel niet. Een partij dient zich te houden aan wat er is overeengekomen. Jij betaalt voor een ticket, zij organiseren het evenement en jij kan het evenement met je ticket bezoeken. Gebeurt dat niet, dan is er sprake van een tekortkoming in de nakoming en dient de schade die jij lijdt vergoed te worden door de schuldenaar. Dat betekent dat je het aankoopbedrag van je ticket terug dient te ontvangen.

Door de huidige Corona situatie worden door brancheorganisaties andere afspraken gemaakt. Dat is positief. Dit gebeurt om te voorkomen dat veel partijen failliet gaan. In dat geval heb jij als consument namelijk ook niets. Geen ticket, geen evenement en geen geld.

De ‘bewaar je ticket, geniet later’ is misschien niet het meest ideaal voor jou als consument. Het is echter wel een regeling waarbij de kans vergroot wordt dat het evenement nog ooit plaats vindt en dat je waar krijgt voor je geld.

Alle evenementen kunnen gebruiken maken van deze regeling. Voor specifiekere informatie kun je kijken op www.bewaarjeticket.nl en de site van het evenement.

Categories:

Tags:

Comments are closed